Wp/dlm/Split

From Incubator Plus 2.0
< Wp‎ | dlm

Template:Wp/dlm/CutieOraşe

Split (italiană Spalato) este cel mai mare şi mai important oraş din Dalmaţia, centrul judeţului Split-Dalmaţia. Cu o populaţie de 188.694 locuitori (2001) este al doilea cel mai mare oraş din Croaţia.

Split trăieşte din turism, pescuit, vin şi industriile hârtiei, chimică. Este de asemenea un punct de trafic pentru Dalmaţia: în majoritatea insulelor din mijlocul Dalmaţiei nu se poate ajunge fără a trece prin portul Split (de obicei se merge cu feriboturile Jadrolinija). Asta include şi micile insule Brač, Hvar şi Šolta, dar şi Vis sau Lastovo care sunt mai distante. Aeroportul din Split în localitatea Divulje este adeseori prima oprire pentru turiştii din această regiune.

Split este cunoscut pentru Palatul lui Diocleţian şi Catedrala sa cu faimosul turn cu clopot. În prezent, Split sant luc unde trăieşte arhiepiscopul. În ciuda existenţei vechii cetăţi antice Salona (astăzi Solin) la nord de Splitul de astăzi, construcţia oraşului a început prin palatul împăratului roman. Dioclećian, care a condus între 284 şi 305 a ordonat construcţia sa în anul 300. În secolul VII, imensa clădire a fost inaugurată - primii cetăţeni ai aşezării Split s-au instalat în spatele zidurilor. Chiar şi astăzi, palatul constituie centrul oraşului, plin fiinde de magazine şi pieţe, aflate în pe coridoarele şi la etajele fostului palat, iar catedrala (mausoleu în timpul lui Diocleţian) se află chiar în centrul său.

După aceasta, Split a aparţinut o lungă perioadă de Veneţia (în secolul XIV şi apoi din nou din 1420), până ce a căzut sub dominaţia Austro-Ungariei în 1797. Provincia Dalmaćia, s-a unit mai târziu cu Croaţia şi Split a fost înglobat în aceasta (la acea vreme Iugoslavia) până în ziua de astăzi. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, o parte din facilităţile portului au fost bombardate.

Split este considerat uneori capitala Dalmaţiei, dar nu există o asemenea unitate guvernamentală în prezen, şi capitala tradiţională este oraşul Zadar.

Centrul vechi istoric şi Palatul lui Diocleţian din Split au fost înscrise în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Sport[edit]

Echipa de fotbal locală este Hajduk Split. Baschetul este de asemenea popular, prin jucători notabili de genul lui Toni Kukoč. În Split s-au desfăşurat în 1979 Jocurile Mediteraneene.

Picigin este sportul local pe câteva plaje ale oraşului, printre care cea mai cunoscută este Bačvice. Se joacă într-o apă puţin adâncă, cu o minge mare.

Galerie de imagini[edit]

Vezi şi[edit]

Legături externe[edit]