Wp/dlm/Alpi Dinaricul

From Incubator Plus 2.0
< Wp‎ | dlm

Alpii Dinarici (în croată Dinarsko gorje, în sârbă Динарско горје, în slovenă Dinarsko gorstvo) reprezintă un sistem montan situat în sudul Europa în Peninsula Balcanica. el ocupa puart vestut a coste peninsula. Acoperă mai multe ţări, de la nord la sud: Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Srbia, Muntenegru şi Albania.

Se întinde pe aproape 650 km de-a lungul ţărmului Adriaticul Mur, din nord de la wp/dlm/Alpii Iulieni până în sud, la masivul Šar-Korab. Partea cea mai înaltă se găseşte la graniţa dintre Muntenegru şi Albania în masivul Prokletije, având 2.692 m, în Vârful Jezerski (în sârbă) sau Jezercë (în albaneză).

Sunt acoperiţi cu vegetaţie variată, de la păduri la pajişti alpine şi subalpine. O caracteristică importantă o constituie prezenţa vegetaţiei de tip mediteranean. Din cauza apropierii ariei de minimă presiune existentă deasupra Mării Mediterane, precipitaţiile sunt foarte bogate, printre cele mai ridicate cantitativ din Europa. În partea de nord-vest, pe teritoriul Sloveniei şi Croaţiei, pe versanţii vestici, cantitatea de precipitaţii poate fi în unii ani de 4000 mm.

Alpii Dinarici cuprind una dintre cele mai întinse şi mai accidentate regiuni montane din Europa. Sunt alcătuiţi în principal din formaţiuni petrografice mezozoice şi terţiare, în special dolomite, calcare, gresii şi conglomerate. Toată regiunea a fost cutată în Terţiar, formând un sistem de cute paralele, ce se reflectă şi în aliniamentul de culmi şi văi şi depresiuni.

În Cuaternar vârfurile de peste 2000 m au fost acoperite de gheţari şi afectate de modelarea glaciară. Local, în funcţie de condiţii, gheţarii s-au putut forma şi la altitudini mai reduse.

Formele de relief cele mai răspândite sunt cele carstice. Pe cuprinsul acestor munţi pot fi întâlnite mai multe depresiuni carstice închise de mari dimensiuni de felul poliilor.

În partea de nord se află wp/dlm/Podişul Karst cunoscut prin faptul că de la numele lui derivă termenul de relief carstic, specific zonelor calcaroase cu numeroase forme de relief formate prin procesul de dizolvare.

Vezi şi[edit]