Wp/fim/Amerika

< Wp‎ | fim

Amerika tai USA on staatti. Amerikan suurin kaupunki on nyyjörkki mutta pääkaupunki on Washinkton. Amerika on konstituutiaalinen feteraatio ja siellä on 50 staattia. Amerika on etnisesti tosi multikulttuurallinen ja siellä spiikataan monia eri kieliä. Amerika on yksi suurimmista staateista eartissa, joko sekonti tai kolmas. Amerikassa myös spiikataan suomia, mutta ei paljon. Suurin osa Amerikan populaatiosta on eurooppalaistaustasia (60% ei latino-eurooppalainen) sekä Afrikan orjien jälkeläisiä, mutta viime aikaina imikraatiota on tullu myös Väli-Americasta ja Aasiasta.

Amerika mäpissä

HistoriaEdit

Suomilaiset imikrantitEdit

Tutei Amerikassa elää 820 000 suomilaisia, suurin osa imikrantista muuvasi Amerikaan 1860 vuoden jälkiin. Mutta jo 1600 vuonna oli pieni määrä suomilaisia, noin sata jokka muuvasi Suomista Svitenin koloniaan mutta he vahtoi kielin Inglantiin. Suomilaiset Amerikassa formasi kruppia vasta 1860 jälkiin kun tuli tosi paljon heitä. Suomalaisten imikrantien puheformasta kans kehittyi Amerikan suomin puheforma.

KielitEdit

Amerikassa on loputomasti taiversitiä. Maan offisiaalinen kieli on Inglanti, mutta maassa on myös mainoriteja jokka spiikaavat useita eri kieliä. Fingelskaa spiikataan lähinnä Mishikanissa ja Minnesotassa. Saksan murteita niin kun Alemannia ja Pennsylvaniansaksaa spiikataan uskonnollisten mennoniittien ja amissien joukossa.